با توجه به افزایش چشمگیر درآمدهای نفتی و ذخایر ارزی کشور، کارشناسان نسبت به بروز پدیده صنعتزدایی از اقتصاد و وابستگی بیشتر اقتصاد به نفت هشدار میدهند.
تحلیلگر موسسه بینالمللی کپلر گفت: برآورد کپلر این است که ایران میتواند طی سه ماه روزانه ۱ میلیون بشکه و جمعا روزانه ۱،۳ میلیون بشکه طی ۶-۷ ماه به تولید نفتخام خود اضافه کند. این تقریبا معادل ۱,۵ میلیون بشکهای است که به احتمال زیاد از روسیه از دست خواهیم داد، نکته دیگر این است که نفتخام روسیه به نام اورالس مشخصات فنی و شباهت زیادی با نفت خام ایران ...
یک کارشناس بازار نفت با اشاره به اینکه رشد قیمت نفت در شرایط فعلی به دلیل تنشهای سیاسی و کاهش عرضه است، گفت: ورود نفت ایران به بازارهای جهانی میتواند تا حد زیادی قیمت نفت را کنترل کند.
با وجود اینکه پیشبینیها حاکی از ایجاد مشکل و بحران به علت سرمای زمستان بود، اما ۴ اقدام اساسی موجب عبور از سرمای بدون سابقه زمستان امسال، بدون قطعی برق و گاز شد.
میزان تولید نفت ایران در سال 99 روزانه کمتر 2 میلیون بشکه بوده است، درحالی که طبق صورت مالی شرکت ملی نفت برنامهریزی با هدف تولید 3 میلیون بشکه در روز تدوین شده بود.
سازمان اوپک طی 60 سال گذشته سلطان بلا منازع بازار جهانی نفت بوده و همواره اراده کشورهای عضو آن بیشترین تأثیر را بر اقتصاد انرژی جهان داشته، اما نقش مجمع صادرکنندگان گاز از این پس پر رنگتر خواهد شد.
کارشناس حوزه انرژی گفت: باید آزادانه بازارهای مختلف شناسایی شوند، ما بازارهای خوبی در کره و ژاپن، آسیای شرقی و و اروپا داریم که باید بتوانیم آنها را بازگردانیم و نفت را به طور متنوع بفروشیم، محدود شدن به یک یا چند کشور خاص و انحصاری کردن کار خطرناکی است.
رئیس انجمن سازندگاه تجهیزات صنعت نفت درباره امضای تفاهمنامه با چین و روسیه و تاثیر آن بر سازندگان تجهیزات صنعت نفت گفت: هنوز مشخص نیست این تفاهمنامه به چه صورت است. ما ابهامات مربوط به آنها را در نامهای به مقام معظم رهبری نیز اعلام کردهایم، اگر سازنده داخلی در اجرایی شدن تفاهمنامههای یاد شده نقش نداشته باشد فاجعه خواهد بود.
مدیر باسابقه صنعت نفت ایران گفت: قبل از انقلاب نفت ایران در اختیار خارجیها بود بهگونهای که در جنگ نفتی اعراب با اسرائیل، تولید حداکثری و غیرصیانتی نفت ایران به کمک غربیها آمد و در جنگ جهانى نقش نفت ایران در تامین سوخت کشتیهاى متفقین بسیار تعیینکننده و استراتژیک بود.
در شرایطی حل مشکل LPG مازاد در کشور توسط شرکتهای تابعه وزارت نفت پاسکاری میشود که بنابر آمار رسمی هر ساله حداقل 3 میلیون تن LPG ایران به ارزش 60 هزار میلیارد تومان در خطوط لوله هدر میرود و میسوزد.
یک کارشناس حوزه انرژی گفت: ترکها در نظر دارند وابستگی گاز از ایران را کم کنند و از آذربایجان و روسیه گاز خود را وارد میکنند عراق هم همین نظر را دارد و وارد مذاکره با قطر شده، خط لوله صلح بین پاکستان و هند هم که منتفی شد، یعنی همه کشورها سعی دارند وابستگی به ایران از گاز کمرنگ شود.
سفیر اسبق ایران در اردن گفت: با توجه به روابط صمیمی که بین قطر و ترکیه وجود دارد ترکها بدنبال این هستند که بین حلقه اتصال میانی یعنی عربستان و عراق توافق شود و نتیجتا گاز وارد خطوط ترکیه شود، طبیعتا گاز قطر بصورت آسان و سهمالوصولتر در سواحل مدیترانه ترکیه به سمت اروپا میرود که قطر از مدتها به دنبال آن بوده است.
دکتر فشارکی معتقد است که بدون بازگشت نفت ایران، ظرفیت مازاد موجود در مجموعه کشورهای اوپک پلاس هر ماه کمتر و کمتر شده و این موضوع فشار رو به بالای بیشتری بر قیمت نفت وارد می کند.
یک کارشناس حوزه انرژی گفت: اکنون بابت عدم تامین گاز صنایع وپتروشیمیها میلیونها دلار ضرر می کنیم و درحالی که در بازار پرتقاضای گاز، برای تامین داخل هم چالش داریم، ممکن است عربستان براحتی بتواند به بازارهایی که روزی ما در فکر ورود به آنها بودیم وارد شود. اگر در این عرصه غفلت کنیم، باید دوباره از صفر شروع کنیم.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران گفت: حضور قطر در بازار گاز عراق به شدت به نفع این کشور است چون به علت کم کاری ما، قطر از حوزه مشترک پارس جنوبی و سایر حوزههای مشترک، گاز برداشت و صادر میکند.